Kuchnia polska ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego rozmaite ceremoniały, kompozycje i smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, które stereotypowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podwalinę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest przede wszystkim to, iż najważniejszym i najbardziej sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
• pierogi z różnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w samej rzeczy wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści uwydatniają, iż jest wyśmienita i sycąca.