Świetna włoska restauracja
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród licznych opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Polakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne jedzenie włoskie
Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do makaronu. Krakow Restaurant italian Cuisine Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, piada i liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film